Den nära begravningsbyrån
Ni når oss alltid via telefon
Norrköping
011-28 72 50
Finspång
0122-211 11
Söderköping
Valdemarsvik
0121-144 70

Bouppteckning

Vid ett dödsfall är grundregeln att bouppteckning ska göras och att det skall ske inom tre månader från dödsdagen. En bouppteckning fastställer vilka som är dödsbodelägare och vilka tillgångar och skulder som finns i boet. En bouppteckning kan vara mer eller mindre komplicerad och har man själv inte de juridiska kunskaperna bör man ta hjälp med detta. Vår auktoriserade bouppteckningsförrättare Fredrik Josefsson utgår från Norrköping men kan även träffas på våra kontor i Söderköping och Finspång. Fredrik gör även hembesök runt om i Östergötland om det önskas.

Väljer ni att göra bouppteckningen själva finns formulär och information om bouppteckning att beställa eller ladda ner från Skatteverkets hemsida.
 

Dödsboanmälan

Om boet inte har mer tillgångar än vad begravningen och gravsten kostar kan man istället för en bouppteckning ansöka hos kommunen om att göra en dödsboanmälan. Kommunen hjälper då till med dödsboanmälan. Det innebär inte att kommunen gör allt arbete utan mycket ligger på dig som anhörig. Om du tror att det kan bli aktuellt med dödsboanmälan är det viktigt med en tidig kontakt med kommunen innan du tömmer bostaden. I många kommuner är det aktuellt med hembesök för att kunna få hjälp med dödsboanmälan.

  • Livsarkivet
  • SBF
  • Instagram
  • Facebook